1. Wątroba bardzo „nie lubi” tłuszczów zwierzęcych (smalec, tłuste wędliny, masło), gdyż ich strawienie wymaga od niej bardzo intensywnej pracy (znacznie łatwiej radzi sobie z tłuszczami z ryb i roślinnymi typu olej, oliwa).
2. Bardzo szkodliwe dla wątroby okazuje się grilowane mięso (zwłaszcza mocno przypieczone) gdyż zawiera toksyczne benzopireny a w połączeniu z alkoholem stanowią wielkie wyzwanie dla tego organu, który musi bardzo ciężko pracować, aby je zneutralizować.
3. Nadmiar cukru w diecie (nie tylko słodzenie kawy czy herbaty, ale i słodycze) powoduje stłuszczanie wątroby.
4. Świeży czosnek, aczkolwiek zdrowy z różnych innych powodów (naturalny antybiotyk na przykład) zawiera związki siarki, które drażnią wątrobę.
5. alkohol także nie jest ulubionym napitkiem wątroby; regularne dostarczanie alkoholu może prowadzić do marskości tego organu.
6. Wątroba także nie lubi otyłości, która prowadzi do jej stłuszczenia, ani zbyt restrykcyjnych diet, aby się jej pozbyć.
7. Także częste sięganie po lekarstwa nie sprzyjają dobrej kondycji wątroby, gdyż to właśnie przez nią przechodzą i w niej rozkładają się wszelkie związki chemiczne mogące prowadzić do uszkodzenia komórek wątroby.